Stutterer

'Je belt naar dit telefoonnummer en vraagt wat het bedrijf doet.' Het was een oefening tijdens één van de logopedie sessies in mijn tienertijd. En ongeacht het met goede bedoelingen was ('we gaan angst overwinnen'), herinner ik het mij vooral als een geseling. 

Lang geleden dat dat gevoel zo dichtbij kwam als in deze kortfilm van Benjamin Cleary: Stutterer. Ik durfde hem bijna niet uit te kijken. Na één minuut heb ik pauze gedrukt. Zo herkenbaar is het. Van de hopeloze telefoon met bedrijven tot de ambitie om gebarentaal te leren. Gelukkig is het nooit zo ver moeten komen. Tegenwoordig ben ik gastheer van debatavonden en podcasts. Oh ironie. 

Het stotteren heeft me niet verlaten. Soms flakkert het op. Dan waait het weer weg. Maar het staat me niet (meer) in de weg mezelf te zijn. Wel integendeel.

Ode aan de mensen die wel nog de strijd dagelijks moeten voeren om uit de woorden te geraken. En aan iedereen: we mogen praten niet vanzelfsprekend nemen. Het is de enige echte remedie tegen eenzaamheid en cynisme.

De trailer:

Nog te zien op VRT NU tot 13 november.