Wat kwam Mark Zuckerberg in Barcelona doen?

Freestyle voetboal in de straten van Barcelona.  Foto via BBC.

Freestyle voetboal in de straten van Barcelona.  Foto via BBC.

Gisteren gebeurde dit in Barcelona. Mark Zuckerberg stapt naar het podium tijdens een Samsung event. En niemand die hem aankeek toen hij binnenwandelde. Ze hadden namelijk een Virtual Reality bril op en bevonden zich in een spelletje freestyle voetbal in Barcelona. Seconds from Disaster...

Wat kwam Zuckerberg daar doen? Dat Zuckerberg VR belangrijk vindt weten we sinds de dag dat hij meer dan 1 miljard dollar betaalde voor het bedrijf Oculus VR. Voor moest je het niet weten: de Samsung Gear VR (wat de mensen op hadden in Barcelona) is ook een product van Oculus.

 

Facebook zet heel hard in op VR omdat ze geloven dat VR een sociaal medium is. Het lijkt tegenstrijdig aangezien iedereen apart met een bril op z’n kop zit. Maar vervang de huidige Facebook interacties (liken, chatten) door een media beleving waarin je kijkt en praat met de mensen aan de andere kant van de wereld alsof je er zelf bent… en je kan je er iets bij voorstellen.

Dat is dan ook wat Zuckerberg nog eens kwam onderstrepen in Barcelona. Hij vertelde dat er hard gewerkt word aan een betere en dynamische streaming. Hij kondigde bovendien een aantal social VR apps aan (voor op Facebook natuurlijk). Lees: messenger zal een soort skype voor VR worden. 

Tussendoor gaf hij ook mee dat ze bij Facebook honderden talenten op VR laten werken om tot een veel snellere vooruitgang te komen - much faster than the industry would have otherwise (!). Of hoe een grijze t-shirt toch arrogant kan zijn. 

 

Wat ik interessant vind aan dat moment gisterenavond is dat een event over een paar nieuwe telefoons (Mobile World Congres) ineens een maatschappelijke impact kan krijgen. Want als het van Zuckerberg afhangt, dan is een echte virtuele werkelijkheid niet veraf. Spannend he.