Een nieuwe reeks GentM avonden: Het einde van...

Eindelijk, zoals aangekondigd, groot nieuws over GentM. Maandag publiceerden we de nieuwe reeks debat avonden online. Het is met gemengde gevoelens dat we een reeks uitvaartceremonies aankondigen. Samen met jou willen we afscheid nemen van de eigendomde privacyhet schermde computerde huisarts en de waarheid.
Ik vertel er meer over in een video op facebook. Het idee is ontstaan na de opmerkingen van Rutger Bregman over het feit dat we niet meer in staat zijn om utopisch over onze wereld te denken. We hebben het zò goed dat we niet meer weten hoe het beter zou kunnen. Bregman heeft -jammer genoeg- misschien wel gelijk. En dat exact 500 jaar na Thomas More’s Utopia… Daarom willen we bij GentM afscheid nemen van enkele begrippen die de vooruitgang in de weg staan.
Ondermeer onze privacy moet er aan geloven, want geeft toe; wie weet nog wat dat is, onze privacy? In Vrij Nederland staat er een boeiend interview met de privacygekkies van De Correspondent. Ik ben fan van De Correspondent- dat is geen geheim- en dus ook benieuwd naar het boek “Je hebt wél iets te verbergen” van Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn.
Voor dit boek keken de twee auteurs onder de motorkap van de technologie en platformen die we vandaag gebruiken. Ze hebben als het ware de ‘rode pil’ geslikt (remember The Matrix) om 'de real world’ te kunnen zien en beschrijven: hoeveel persoonlijke informatie geven we nu al weg? (via blendle) Op het einde van het gesprek vraagt de interviewer hen waarom ze zelf nog een Facebookprofiel hebben. Martijn: ‘Voor bepaalde feestjes word ik niet meer per mail uitgenodigd, maar alleen via Facebook. Mijn beste vriend had zijn housewarming een paar maanden geleden en mijn vrouw wist dat niet, omdat ze nauwelijks op Facebook zit. Je isoleert jezelf.’
Voila, daar heb je het dan. De paradox van onze huidige technologie-utopie. De klokkenluiders die privacy dood analyseren en het daarna doodleuk negeren. Daarom dus dat het volgens ons beter is deze, en vele andere begrippen, gewoon ten grave te dragen. Om ervan af te zijn. 
In dezelfde Vrij Nederland staat er tevens een mooi essay over Thomas More’s Utopia. Met eveneens een bedenkelijk einde. Dit zegt iets over hoe we nadenken en schrijven over de impact van technologie op ons leven . We kunnen de onderwerpen historisch kaderen, analyseren en be-commentariëren. Maar een toekomstvisie (die niet op organisaties en bedrijven gericht is), dat is veel moeilijker.