Het begin van de zomer: fictie vs werkelijkheid.

Af en toe stuur ik een mailing uit via de leuke Revue toepassing. Het zijn persoonlijke updates met inspiratie en nieuws. Trigger hiervoor is meestal een nieuw GentM event of podcast. De laatste Revue was een lange introductie en ‘must reads’ om How Life Works #11 te kaderen. Een gesprek met Joost Vandecasteele over verzet en technologie dat we live opgenomen hebben op het Podcastfestival. Hieronder de tekst van de mailing, met de kans dat je tegen dan al weg geklikt hebt. Want zo gaat het leven.

Hier lig ik wakker van: de betreurenswaardige invloed van de media op de uitslag van de Brexit. Dit artikel beschrijft het gebrek aan ruimte voor ‘facts and experts’ waardoor het remain kamp au fond geen enkele kans had om te winnen. “The remain campaign featured fact, fact, fact, fact, fact. It just doesn’t work. You have got to connect with people emotionally. It’s the Trump success”. En tel hier de filter bubble bij. Ook dat speelde mee in het Brexit referendum (iets wat ons bij GentM ook bezig houdt). Mark Zuckerberg kan  moeilijk blijven volhouden dat Facebook geen politiek medium is. Zeker niet na de Dallas shooting, die -zoals je weet- zo goed als live te zien was op Facebook. Lees de reactie van Zuckerberg zelf op deze gebeurtenis. 🤔 

Die laatste zin van Zuckerberg’s status update kon zo uit The Circle van Dave Eggers komen. Waarin internetgigant The Circle de wereld wil bevrijden door de hele planeet te streamen via mini- cameraatjes. Utopie en dystopie liggen soms erg dicht bij elkaar. Wie van dystopische films houdt, raad ik High Rise aan. Een verfilming van een boek J. G. Ballard, dezelfde schrijver van Crash

Ook fictie en realiteit liggen soms dicht bij elkaar. Wat bracht Diamond Reynolds ertoe om Facebook te openen nadat haar vriend beschoten werd in de autozetel naast haar? Het lijkt een soort journalistieke reflex uit de toekomst. Maar het is echt gebeurd (!). Wat zegt dat over ons telefoon gebruik? Vergeet de studie van 2013 dat we 150 mobiele interacties per dag zouden hebben. Volgens dit Amerikaans onderzoek raken we gemiddeld 2617 keer onze telefoon per dag aan. 

Van High Rise naar de Lowline. Van fictie naar werkelijkheid: The Lowline Lab: een stadsontwikkelingsproject in New York dat dicht bij sci-fi aanleunt. En ik ben al helemaal fan van de video die Nowness erover publiceerde, met Nancy Whang van LCD Soundsystem in de hoofdrol. 🌳🚋🌿 

Vorige week haalde Apple een patent binnen op een technologie die het mogelijk maakt je iphone te verhinderen om foto’s of video’s te nemen tijdens een concert. Een vreemde move, die me herinnert aan de eeuwenoude oorlog tussen de muziekindustrie en het internet (kleine overdrijving). Ik schreef er in 2015 een essay over voor Trendwolves. Ook hier, met LCD Soundsystem in de hoofdrol.

En zo komen we bij How Life Works. Wat is de toekomst van de stad en hoe kan technologie helpen die vorm te geven? Vraag jij je dat soms af? Ik ook/wel, al van bij het begin van Gent M, in 2011, 3 iphones en 8000 megapixels terug. De bedoeling was om hierover te praten met Joost Vandecasteele op 23 maart. Maar toen gebeurde 22 maart, en werd alles een stuk anders, in Brussel. Dus spraken we elkaar pas twee maanden later en voor publiek. How Life Works Live vanop het podcastfestival (dat trouwens echt leuk was) in Gent…  Hoe het gesprek verliep hoor je hier.