Over de rol van de bibliotheek in de toekomst.

Het was een spannend moment, die dinsdagavond in 2011. ‘Wie gaat er zeggen dat we gaan beginnen en dat iedereen mag gaan zitten?’ vroeg ik aan Bart, de man met wie ik de avond organiseerde. ‘Ik vind dat jij dat moet doen’ antwoordde hij droog. En zo werd ik -zonder dat ik het goed besefte- moderator van een reeks debatten en gesprekken.

In de hoek van het cafe (nr. 13, remember) zag ik een intrigerende dame staan. Lang grijs haar, zwarte kledij, sympathieke houding. Ze bleek bibliothecaris te zijn, zacht te praten (logisch) en Saschel op twitter te zijn. Het was het begin van een nerdy vriendschap want Saschel kwam de weken en jaren erna vaak terug naar Gent M. Je begrijpt waarom How Life Works 07 meer dan een gewone opname was voor mij. Niet alleen ken ik Saskia Scheltjens al even. We namen dit gesprek ook op in ‘haar’ bibliotheek. Of toch het kwartier waar ze de voorbije jaren lijf en ziel in had geblazen: de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte. Een project dat ze trouwens achter zich moet laten, nu ze gevraagd werd het Nederlandse Rijksmuseum te redden.

Ok, nu overdrijf ik een beetje… maar anyway, Saskia ruilt Gent in voor Amsterdam, dus strikten we haar voor een gesprek. Het afscheidsinterview. Over de rol van informatie in de huidige wereld, over de filter bubble van het internet en de dating machine van de bibliotheek. Hier vind je de radioshow en ook enkele kliktips die erbij passen.

 

Eli Pariser: Beware online "filter bubbles" — TED Talk
De Ted talk over de filter bubble waar Saskia naar verwijst in het gesprek. Een must-see om eerlijk te zijn. Duurt maar 9 minuutjes.

‘A conversation piece’ — Saskia Scheltjens
En voor wie echt te veel tijd heeft. Een essay van Saskia zelf over “de veilige Gentse cocon van zelfverklaarde progressiviteit”. De filter bubble van de Stad zeg maar.

9000 botsingen: botsing 1 — YouTube
En nog een video over De Krook. Een onbekend pareltje van drie jonge creatives - die ik mocht coachen voor de Rec Academy. Trots.