#weareone

Ja natuurlijk heb ik spijt dat we ons abonnement op KAA Gent niet verlengd hebben. En natuurlijk vind ik het on-ge-loof-lijk jammer dat ik thuiswacht had vandaag. Onze babysits zitten lekker foto’s vanuit de Ghelamco Arena te posten… Maar tegelijk heeft het iets om alles van op afstand te bekijken.

Op facebook zie ik video's van honderden mensen bij Sint Jacobs, een kwartier na de match. Gans Gent lijkt Buffalo Village te worden, en ik zit thuis. Dju toch. Maar hier heb ik wel de ruimte om over Gent M na te denken. Al een paar jaar probeer ik zo kort en enthousiast mogelijk uit te leggen waar die M vandaan komt. Van memetica weet je wel, de internet meme? De leer van informatie overdracht. Zoals genetica, maar dan voor cultuur in plaats van natuur? Ja, ben je mee?

De foto's komen uit een artikel van Tim F. Van der Mensbrugghe op Newsmonkey. Hij schreef een leuk artikel over het kampioenenfeest. 

Wel, wat er deze week gebeurde raakt de kern van Gent M. ’Het is echt besmettelijk’ zei iemand vandaag tegen me over de voetbal hype. Iedereen werd deze week Buffalo. #WeAreOne stond er bij hashtags van de buffalizer app. Het is de nieuwe slogan van de club sinds de komst naar het nieuwe stadium. Een slogan die het gevoel op dit moment goed samenvat: allmaal toope tegare. Het enthousiasme is te groot en te aanstekelijk om niet mee te doen. 

Volgende keer dat ik Gent M moet uitleggen verwijs ik naar die keer dan KAA Gent kampioen werd. En dat iedereen verbonden was door blauw en wit. Dat is trouwens net wat we dit jaar doen, daar op die boot. We praten over togetherness. En de komende week precies over wat er vandaag en gisteren gebeurde: spontane togetherness. Omdat we, zoals ik ook 2 maanden geleden schreef, daar eens deftig over moeten praten. Nu nog meer. Tot dinsdag!