Vrijmarkt, een ideetje voor de Gentse Feesten.

De reden waarom Sandton Reylof tot het beste Belgische hotel van 2014 verkozen werd, is niet omwille van de slimme interieur keuzes of de hallucinante (wand)tapijten - no pun intended. Dat heeft meer te maken met de zaakvoerder Duco Heijbroek die niet alleen in zijn hotel, maar ook in het gewone leven oprecht gul en gastvrij is - en dat ook van zijn personeel verwacht. Vraag naar hem als je eens in de buurt bent, het is de moeite.

Exact een jaar geleden ging ik met Liesbet een paar dagen naar Amsterdam. We verbleven in Hotel De Filosoof aan het Voldel Park en daar zat Duco voor iets tussen. Een prachtig hotel nabij een historisch park. Ideaal om een weekendje tot rust te komen. Dachten we…

En zo vertrokken we, zonder kinderen en zonder stadsgids naar Amsterdam. Liesbet en ik waren kompleet onvoorbereid op het feit dat het voor de eerste keer Koningsdag was, de vervanger voor Koninginnedag. Denk aan de chaos van de Gentse Feesten vermengt met de decibels van de Street Parade en giet daar een oranje sauce-hollandaise over; dan heb je Koningsdag. Weinig chillen aan dus.

Nu, eenmaal dat we de choque verteerd hadden, was het eigenlijk een bijzondere ervaring. Want Koningsdag wordt in Amsterdam gevierd met een vrijmarkt. Je moet een hollander zijn om zo een woord te bedenken. Vrijmarkt is namelijk een markt waarbij iedereen vrij is te verpatsen wat hij wil. Simpel. Kinderen verkopen hun koekjes of oud speelgoed. Volwassenen hun huisraad of cocktails. En andere proberen een centje te verdienen door een optreden te geven met hun band of synthesizer. Alles kan, alles mag (min of meer). Zolang je de avond voordien maar een plaats reserveert op straat. Iedereen open en vrij naast elkaar. Radicaal, zoals het internet ook is.

Geweldig vind ik dat. Echt waar. Niet te geloven dat ik daar nog nooit van gehoord had! En… zou zoiets niet in Gent passen? Tijdens de Gentse Feesten bijvoorbeeld? Wordt er niet vaak gezegd dat de Feesten niks meer met de gewone Gentenaar te maken hebben? Ewel dan? Waar wachten we op? Laten we een vrijmarkt organiseren! Op maandag 20 juli, de dag voor de nat