Mail: de toekomst van de krant en het journaal

We gingen na de GentM reeks 2014 een reunië houden. Een BBQ met alle medewerkers. Het is er niet van gekomen. Alleen voor Thomas heb ik eens mogen koken. Vorige maand was dat, thais eten en brainstormen over de toekomst van media in Vlaanderen. Heerlijk. Dit is een mail aan Thomas Smolders, #GentM nerd van het eerste uur en ondertussen belg-baas bij Blendle. 


Hey Thomas,

Een google search bracht me nog tot jouw artikels in De Morgen over de next step van media. Het ziet er allemaal nog beter uit op die nieuwe site van DeMorgen. Omdat ik apetrots was toen het verscheen, heb ik het je nooit durven zeggen dat ik eigenlijk ook een beetje teleurgesteld was toen ik het las. Niet door die artikels over Gent M zelf, die waren goed. Smiley. Maar over dat opiniestuk over de toekomst van de krant: “De krant van de toekomst weet wat je wil lezen” (21-03-14). Ik hoop dat je de nuance van deze uitspraak kan begrijpen, let me try to explain...

Ten eerste vind ik het vreemd dat jij dat artikel schrijft. Ik schat je hoog in, dat weet je wel. Dat doe ik al sinds het begin dat wel elkaar ontmoetten - Gent M 2011 denk ik. Toch vind/vond ik het vreemd dat iemand als jij, een student, de toekomst van de krant mag/moet voorspellen. Is er dan geen enkele professionele specialist die dat kan doen? Is er niemand die ons de weg kan tonen en waar we naar kunnen opkijken? Of heeft DeMorgen je even voor de leeuwen gegooid in de hoop dat je dan zou stoppen met zeuren? 

Dit sentiment is er dus één van teleurstelling (in de sector), maar ook van angst. De gedachte dat de jonge garde het echt zal moeten overpakken. Scary.

Daarnaast was ik beetje teleurgesteld door de inhoud van het artikel. Ik zat een beetje op mijn honger. Versta me goed, je hebt waarschijnlijk gelijk. In de toekomst zullen de kranten slim worden. De content geselecteerd op basis van mijn leesgedrag, de advertentie gericht op mijn koopgedrag. We worden allemaal consument dus de krant van de toekomst weet wat ik wil lezen. Maar is dat ook de toekomst van de krant? Heeft de krant geen maatschappelijke rol en moet ze daarom niet traditioneel blijven? De nieuwe Morgen die nu meer zalm is, zegt eigenlijjk gewoon dat ze ouderwets wil blijven.

Laten we het even vanuit een ander perspectief bekijken. Binnenkort zitten we samen om over televisienieuws te brainstormen. Wat was het eerste dat je in opkwam toen je de uitnodiging in je mailbox kreeg? Zal dat gesprek gaan over de technische mogelijkheden van televisie-toestellen? Wordt het een smart-tv versus second screen avond. Of dacht je aan de rol van de nieuwsuitzending als medium, als nieuwsbreker en voorlichter.

Wat is de toekomst van het journaal? Wat is de toekomst van de krant? Heb je daar een kijk op? En is die veranderd door je werk bij Blendle? Dat zou ik echt graag willen weten.