Gent M 2015: Togetherness

Gent M komt er aan en we hebben echt een geweldige affiche. Zowel het beeld als het programma. En ik ben ook echt enthousiast over het thema: togetherness. Omdat we daar eens deftig over moeten praten. De namen van de sprekers die houd ik nog even achter de hand. Dat is voor als de nieuwe website klaar is. Ja, een nieuwe site, volgende week ofzo op dit adres gentm.be.

Half maart vroegen we via een blogpost op de oude website de dinsdagavonden in mei vrij te houden. Voor een reeks van 4 #GentM events. Wel, het zijn er 5 geworden. We nemen de eerste dinsdag van juni er ook bij. Het programma was toen nog in concept fase, het thema moest nog wat groeien. Ook de affiche was nog in sleep-modus.

Ondertussen zijn we wakker en deel ik graag de geweldige affiche met jou. Thomas bracht een mini-wereld tot leven met gin-tonics, talks, dj’s, brainstorms, koffiebar en co-working, een podcast… het zit er allemaal in. Het beeld is helemaal togetherness. Helemaal Gent M. …

GentM2015

Togetherness dus, waar heb ik het over? Toen we in 2010 het plan opvatten om ‘nerd nights’ (zo was de werktitel) te organiseren in Gent werden we getriggerd door een noodzaak. ‘Waarom doet de Stad niets voor de digitale industrie in Gent?’ Daarnaast werden we gedreven door een soort innovatie-optimisme. Een naïef geloof dat ‘digital’ ons dichter bij elkaar zou brengen, het onze stad anders zou laten beleven, het ondernemen zou vereenvoudigen en het onderwijs heruitvinden…

Ondertussen, 4 jaar later, is de impact van digitale technologie bijna onzichtbaar groot geworden. We hebben het nu over wearables en connected devices, over IoT en start-up ecosystemen. We, of althans ikzelf en veel van de Gent M-bezoekers, leven in een wereld waarin bijna alles georganiseerd is in informatienetwerken. Peter Hinssen schreef er een boek over: the network always wins. Must read! @Hinssen is Belgiës grootste disruption profeet en dat is geen verrassing. Bedrijven zoals Uber, Alibaba of Airbnb doen mijn inziens niets anders dan de verbinding creëren, het netwerk installeren. Ook in het gewone leven speelt connectivity een grote rol. Ik ben deze week op vakantie aan de kust in Nederland en sinds mijn sim-kaart niet meer werkt, lijkt het alsof de vakantie nu  echt begonnen is. Gelukkig is er wifi is ons huisje want anders konden we geen muziek meer luisteren via spotify… Catch my drift? In ieder geval, ik stel me de vraag; tegenwoordig zijn we bijna altijd connected, maar zijn we daarom ook verbonden?

Daarom gaat de Gent M campagne dit jaar over togetherness. Persoonlijk hoop ik door de gesprekken antwoorden te vinden op deze drie vragen.

1. Hoe werkt verbondenheid tussen mensen. Hoe manifesteert togetherness zich in ons leven, werk, media, etc?

2. Brengt digitale technologie ons dichter bij elkaar. Helpt het ons om meer mens te worden?

3. En ten slotte, wat is de togetherness van Gent M. Wie zijn de mensen in ‘onze’ community en wat verbindt hen? (Dat laatste is een vraag naar de creatieve industrie en de identiteit van Gent M.)

Nu, geen schrik, in praktijk zal het niet zo filosofisch zijn, het zal bovendien niet zo veel verschillen van vorig jaar. We hebben elke avond een gesprek met één of twee centrale gasten. Inspirerende stemmen die vertellen over hun werk, hun passie, hun project. Zoals je kan zien op de affiche zullen we het hebben over sociale (mensen op de werkvloer), digitale (communities), economische (Vlaanderen in de wereld), technologische (gadgets) en spontane (verrassing!) togetherness. Vijf dinsdagavonden op rij op een locatie dicht bij De Krook. Iedereen welkom!