Be Hard On Your Opinions

DM: Bent u zelf eigenlijk zelfstandig?
PDK: Nee, maar ik sluit nooit iets uit.

Dat is de laatste vraag in een interview met Peter De Keyzer naar aanleiding van zijn opiniestuk in De Tijd: Iedereen wordt ondernemer. Je moet het artikel maar eens lezen. Voor wie geen abbonement heeft op De Tijd kan dat via Blendle.

Nu, ik ken Peter De Keyzer niet en het zou al te makkelijk zijn over hem te oordelen op basis van dit - euh - detail. Hij pleit overigens voor zaken die me intrigeren: ondernemen, innovatie, een basisinkomen… Maar het deed me wel denken aan een zin uit talk van Tim Minchin. Daarom, een persoonlijke tip aan (vul hier naam in) en andere opiniemakers: be hard on your opinions.

Het is één van de 9 levenslessen die Tim Minchin bij het afstuderen aan de studenten van de University of Western Australia meegeeft. Ik was zo onder de indruk van het ritme en de taalvaardigheid van de speech dat ik een tweede keer gekeken heb. (Toen ik hem aan mijn vrouw wou tonen een derde en zonet een vierde keer trouwens.) En telkenmale ben ik tegelijk dankbaar en jaloers. Jaloers omdat ik dit niet zelf heb kunnen schrijven, dankbaar omdat het zo herkenbaar is. Wat hij zegt, maar ook de manier waarop. Het jongensachtig plezier om de smart-ass te zijn.

Herkenbaar dus, zelf in de dingen die (nog) niet helemaal bij me passen zoals: be hard on your opinions. Ja, ik bluf af en toe een opinie de wereld in. Mijn verdediging: er zijn redenen voor. De snelheid van de media, de verwachting van de gesprekspartner, de passie over het onderwerp. Maar dat zijn argumenten van een kwaaie pier. Be hard on your opinions. Be intellectually rigorous. Identify your biases, your prejudices, your privilege.

Dat en ‘Exercise’ zijn mijn voornemens voor 2015. Voila.

Bij wijze van eindejaarslijst vat ik de talk even samen. Niet dat het een reden is om niet te kijken, dat zou zonde zijn. 

1. You don’t have to have a dream. 

I advocate passionate dedication to the pursuit of short-term goals. Be micro-ambitious. Put your head down and work with pride on whatever is in front of you.”

2. Don’t Seek Happiness

“Keep busy and aim to make someone else happy, and you might find you get some as a side effect..." 

3. It’s All Luck

"Understanding that you can’t truly take credit for your successes, nor truly blame others for their failures will humble you and make you more compassionate.”

4. Exercise

“Play a sport, do yoga, pump iron, run… whatever… but take care of your body. You’re going to need it." 

5. Be Hard On Your Opinions

"We must think critically, and not just about the ideas of others. Be hard on your beliefs." 

6. Be a teacher.

"Even if you’re not a Teacher, be a teacher. Share your ideas. Don’t take for granted your education. Rejoice in what you learn, and spray it.”

7. Define Yourself By What You Love

“We have tendency to define ourselves in opposition to stuff… But try to also express your passion for things you love.”

8. Respect People With Less Power Than You.

“I don’t care if you’re the most powerful cat in the room, I will judge you on how you treat the least powerful. So there.”

9. Don’t Rush.

“You don’t need to already know what you’re going to do with the rest of your life.”

En dan de samenvatting op het einde (let op de ‘until I change it’).

And in my opinion (until I change it), life is best filled by learning as much as you can about as much as you can, taking pride in whatever you’re doing, having compassion, sharing ideas, running(!), being enthusiastic. And then there’s love, and travel, and wine, and sex, and art, and kids, and giving, and mountain climbing … but you know all that stuff already.
— Tim Minchin

2015, i am ready for you!

Fredo